Monday, November 30, 2015

Lesing og lesefart

Hos Lynlesing kan du lese:

"Problemet med lesing er at det ofte går så sakte at du får tid til å tenke på andre ting. Du tenker på hva du skal spise til middag, og hva som går på fjernsyn i kveld. Ved å lese raskere blir du mer konsentrert, fordi tempoet er så høyt at du må følge med. Det er ingen tid til å tenke på andre ting. Når du skal lese en lang e-post eller artikkel må du på en måte hente teksten ut. Med dette programmet kommer derimot teksten til deg. Du trenger bare å lime inn teksten, trykke start og lene deg tilbake. Du kan også teste ut forskjellige hastigheter og antall ord. Etter hvert venner du deg til å lese mye raskere enn før. Ved å lese raskt vil du normalt huske mer enn ved å lese sakte. Hukommelsen og lesing henger også sammen på flere måter. Lynlesing anbefaler å lære teknikkene som norgesmester i hukommelse, Oddbjørn By, bruker. Les mer om hukommelse og memo på nettsiden oby(dott)no. Slutt."
(Klikk på teksten i avsnittet over for å komme til lynlesing.no)

Du kan bytte ut denne teksten med en tekst som er passe lesenivå for barnet ditt (eller deg sjølv), og så velger du fart og talet på ord du får sjå samstundes.
Lim gjerne inn ein tekst med 100-200 ord, vis tre ord samstundes, og sjekk ut kva fart som passar.
Så går det an å auke på litt etterkvart!

"Tilbakehopp" med blikket i teksten er ein "uvane" som gir deg lavere lesefart. Du kan støtte blikket ved å la en finger gli langs teksten og la øynene følge fingeren, og ikke hoppe tilbake med blikket sjøl om du går glipp av et ord eller to. Det er viktig å vete kva du trener på, og når det er å få ein god flyt med blikket - så er det flyten vi er ute etter å øve på!

Normal lesefart for vaksne er 200-250 ord eller meir i minuttet.

Lesefart - sjekk farten din!
På Gruble.net kan du ta ein lesetest som er henta fra 5. klasse. Les teksten (så fort du kan) og velg rett ord når du kjem til parantesane med tre ord i. Så får du svar på lesefart og om du får med deg det du leser. Viss du velger feil ord mange gonger må du kanskje sette ned lesefarten litt så du får rett svar!
(Klikk på teksten i avsnittet over for å komme til testen).


No comments:

Post a Comment